Klubbmärken FC Barcelona

Joan Gamper är grundaren utav FC Barcelona. Han kommer ursprungligen från Schweiz. Han var fotbollsspelare och hade många bisysslor. Han var bland annat ekonom och journalist. 1898 kom han till Barcelona. Här arbetade han som revisor och sportjournalist. Han skreven notis på tidningen om att man eftersökte spelare till ett nytt fotbollslag. 29 November 1899 grundades det nya laget FC Barcelona. Han var både spelare i laget och styrelsemedlem. Därefter blev han även ordförande i föreningen.

Barcelona spelar sina matcher på Camp Nou som kan ha en publikkapacitet på nästan 100 000 personer. Klubbens första logga är hämtad ifrån stadsvapnet. Romben och kronan är en symbol för den katalanska metropolen. Vit-röda korset är förknippad med sankt Göran, Barcelonas skyddshelgon. Gul-röda ränderna kommer från kataloniens flagga.

Bild1

1910 anordnades en tävling om en ny logga. Det är också denna logga som blev loggan för det världskända laget. Både korset och färgerna från karaloniens flagga behölls. Man la till en boll och lagets färger syndes tydligare. Även om det inte är helt offentligt så sägs det att den blå-röda färgerna härstammar från FC Basel, det lag som grundaren Gamper spela i tidigare.

Skärmavbild 2018 03 19 kl. 11.12.33

Sen dess har mindre justeringar och moderniseringar skett av klubbmärket. Men i stort ser den likadan ut jämfört med klubbmärket som antogs 1910.

Bild3

Bayram Uludag